Активная или пассивная акустика – как сделать правильный выбор?

Активна або пасивна акустика - як зробити правильний вибір?


 

При виборі акустичної системи завжди стає питання яку брати: активну або пасивну. В такому випадку йдуть запам'ятати такий момент, немає «краще» або «гірше», справою в тому, що ці два види аудіообладнання абсолютно різні і мають суттєві відмінності. А ось який вигляд акустичної системи підійде саме Вам - це вже питання. На вибір впливають ваші цілі використання акустичної апаратури. У цій статті, розглянемо основні відмінності пасивних і активних АС.

 

Різниця активних і пасивних АС

Активна акустика, як правило, має вбудований підсилювач потужності, для роботи таких аудіосистем необхідний лише джерело електроживлення, що стосується пасивної акустики, то для їх роботи буде потрібно зовнішній підсилювач.

Простіше кажучи, для пасивних колонок вам потрібен підсилювач, для активних - немає.

Активна акустика - це «все в одному». Такі АС працюють за принципом комбінованого підсилювача. Такі АС популярні серед гітаристів і басистів. У корпус динаміка вбудований підсилювач, що зручно. Користуватися такою апаратурою зручно. Потрібно всього-лише підключити АС до електроживлення, потім подати аудіосигнал, це може бути як мікрофон для вокалу, так і гітара, або MP3-плеєр.

В рядах активних АС також складаються і вбудовані мікшери з настройками еквалайзера і навіть мікрофонними попередніми підсилювачами, що дозволяє легко мікшувати звук безпосередньо в динаміці відповідно до професійних стандартів. Активні АС з вбудованими мікшерами ідеальні для експлуатації музикантами, а також інших гучних заходів. Не залишається осторонь і величезний живляться від акумуляторів.

Висновок: активні акустичні системи - кращий варіант для використання на сцені.

Пасивні акустичні системи дещо відрізняються від активних, так як харчування таких систем потрібні окремі мікшери і підсилювачі, крім того ще й кабелі для підключення динаміків, щоб передати звуку від підсилювача до них.

Так як пасивні АС не належать до різновидів систем «все в одному», слід визначити, чи сумісна Ваша АС і підсилювач з опором і номінальною потужністю. Якщо ви визначите ці параметри неправильно, то ризикуєте або підірвати вашу акустичну систему, або і зовсім не отримати з динаміків якої-небудь звук.

Якщо ви наприклад діджей, або хочете вашу акустичну систему експлуатувати для виступів з вокалом, ви можете також підключити пасивної АС сабвуфер. Для такого підключення будуть потрібні окремих компоненти, встановлені усередині кожного з динаміків або підсилювача. Компоненти кросовера розділять аудіосигнал так, що частоти з високим тембром звучання можуть потрапити в високочастотний динамік (основний динамік), а частоти з низьким тембром направляються до сабвуфера. Саме через перерахованих вище факторів пасивні АС в деяких випадках краще підходять для настройки живого звуку.

Плюси і мінуси акустичних систем

Перш ніж ви приймете рішення яку акустичну систему хочете придбати, давайте розглянемо деякі плюси і мінуси активних і пасивних АС, щоб вам було легше прийняти рішення, який вид АС буде правильним вибором для ваших потреб.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар