Акустичні гітари. ТОП-виробників до кожного цінового сегменту.

Перші акустичні гітари з'явилися світ у середині XVIII століття як класичних гітар. З того моменту гітара зазнала безліч доробок та змін, на сьогоднішній день акустична гітара це найвідоміший і найпопулярніший інструмент у всьому світі, він доступний і компактний.

Піком популярності акустичних гітар стало XX століття. Від 20-го століття і досі продовжують з'являтися різні варіації гітар: акустична, бас-гітара, електрогітара, електроакустична та багато інших. У цій статті ми розглянемо найкращі акустичні гітари, не вдаючись до подробиць інших видів.
 

Історія появи.

Під назвою «акустична гітара» мається на увазі корпус нестандартної форми: фолк, дредноут, джамбо, вестерн. Вужчий гриф у порівнянні з класичною гітарою, але більший об'єм корпусу. Ще однією відмінністю від класики є металеві струни. Такий вид гітари почав з'являтися на початку 20-го століття США. Супроводжуючи появу музичних жанрів блюз, кантрі та фольк.

Класична гітара не задовольняла бажання музикантів кантрі, блюзу, року тощо. Класиці не вистачало драйву в звучанні, незручності у грі мелізмів, особливо бендів (підтяжки), Музиканти почали шукати нове рішення. Поява вестерн-гітар потішила багатьох (назва «вестерн» говорить про його західне походження). Це стало чудовою заміною класики, гітари були виразні, гучні, чудово відігравали ритм, а металеві струни додали дзвінкий шарм. Вестерни були зірками свого часу.

Далі ми розберемо найкращих виробників гітар сьогодення.

Martin

Перші спроби збільшити корпус гітари та встановити на неї металеві струни увінчалися невдачею. Порівняно з нейлоном, металеві струни мають натяг значно вищий, гриф починав гнутися, корпус швидко втрачав кондиції. Зміцнення стінок за рахунок збільшення їх товщини призводило до погіршення звуку, зменшувалась область резонування та гітара втрачала шарм.

І тут несподівано для всіх, на світовій арені з'явився містер Мартін із пропозицією власного винаходу Х-подібних кріплень пружин у корпусі гітари. Це спрацювало! Розпірки в рази збільшили міцність гітари, не вимагаючи високих витрат.

Компанія містера Мартіна стала відома усьому світу. І технологія його Х кріплення, винайдена ще у ХХ столітті, настільки унікальна та вдала, що застосовується й у наші дні.

Компанія Martin зробила світ стандарт вестерн гітари, яку ми можемо спостерігати і сьогодні. Бренд націлений виробляти інструменти тільки найвищої якості з поєднання найкращих порід дерев та високотехнологічної збирання. Гітари Martin заслуговують на свої гроші і середня ціна на них 1000 – 3000$, але є розцінки і вище.

У нашому списку компанія Мартін, творець еталона акустичних гітар, посідає перше місце.

Taylor

Як і компанія Мартін Тейлор також з Америки, засновник компанії Боб Тейлор сформував компанію в 1974 році. Щодо компанії Мартін з багатовіковим досвідом, Тейлор – молода компанія, але досить відома. Тейлор складає сильну конкуренцію Martin у преміум сегменті. Ціни на гітари з цільного масиву Taylor починаються з 800$. Незважаючи на різницю цін з головним конкурентом, якість гітар Тейлор не програє, виробник уважно стежить за кожним кроком виробництва.

Taylor, на відміну від Martin, менш консервативна компанія і готова працювати з різними породами дерева, пропонує різні форми гітар на будь-який смак, додаючи до них оригінальні графічні прикраси. Бренд Taylor зацікавлений у своїх покупцях та пропонує їм довічну гарантію на кожен придбаний інструмент. 

Gibson

Почесне третє місце займе не менш відома компанія з виробництва акустичних гітар Gibson. Компанія Gibson як і попередні родом із США. Основний шматок слави компанія Гібсон придбала, виробляючи якісні електрогітари, але у виробництві акустики бренд показує себе впевнено. Компанія почала проводити експерименти над акустичними гітарами ще наприкінці 19-го століття і продовжує досі. Серед усієї лінійки гітар вагоміше виділилася модель J-200, у неї виразний дизайн з великим овальним корпусом, інкрустація в стилі Гібсон і унікальний бридж із завитками. Бренд Гібсон досить старий, на ринок вийшов навіть раніше ніж Taylor, але гітари Тейлора припали до смаку більшій кількості музикантів, про Мартін навіть не йдеться і мови. Швидше за все це пов'язано з цілями компаній, якщо перші дві кинули сили у будівництво акустичних гітар, Гібсон наголосив на електрогітарах.

Другим можливим фактором можна назвати ціну, багато професійних музикантів переконані в тому, що інструменти Гібсон переоцінені і не коштують своїх грошей. Але незважаючи на всю критику у бік компанії, вони продовжують випускати інструменти високого класу та радувати корінних фанатів Gibson.

Для чесності необхідно взяти до уваги й інші імениті бренди, що виступають у середньому ціновому сегменті, що випускають якісні інструменти вже далеко не перше десятиліття. До там брендів можна сміливо віднести японські гітари Yamaha, Takamine та канадські Larrivvee. Не забувайте і про менш популярні бренди та приватних майстрів.
 

Середній ціновий сегмент.

Середній ціновий сегмент досить щільно насичений музичними брендами, які готові запропонувати якісний інструмент любителям гітари за доступну ціну. Гітари такого рівня Виконані з якісних порід дерева та частково з масиву, але за рахунок виробництва у Південно-Східній Азії, виробники можуть запропонувати вам оптимальну ціну. Достатньою популярністю у країнах СНД користуються гітари Crafter. Всього за 130 - 300 $ ми можете придбати собі якісний інструмент з верхньою декою з цільного дерева, а за 400 - 500 $ ви отримаєте повністю професійний інструмент, повністю виготовлений з масиву.

Трохи менш популярна у СНД Sigma. Але її головною перевагою є її «коріння», Сігма це дочірня компанія Мартін. Sigma - це компанія, що з'явилася на ринку в 1970 році, вона займається виробництвом ідентичних моделей гітар Мартін, але робить вона це в Азії. Це дозволяє навіть простому любителю придбати собі «легенду». Одним словом гітари Сигма = якість, адже за спиною стоїть Мартін.

Кілька слів і про інші відомі бренди в цьому сегменті. Fender, Epiphone, Cord, Yamaha, Ibanez, LAG. Кожна з цих компаній виробляє якісні гітари із дивовижним звучанням. Різниця між ними лише в ціні. Популярними гітарами в цьому сегменті вважаються Fender, Yamaha та Ibanez, знаючи це, бренди завищують ціну та заробляють зайву копійчину.

У будь-якому разі, за якість цих гітар можна навіть не сумніватися, буде лише невелика переплата за бренд. Хоча і переплата може проявитися на зовнішній обробці, гладка поверхня, рівномірне розташування лаку і так далі.

Якщо зовнішність гітари для вас не є важливою, беріть LAG або Cord. Ви отримаєте тугішу педантичність складання, але за меншу ціну. У будь-якому випадку слідкуйте за ринком, акціями та новими моделями.
 

Дешеві акустичні гітари.

У цій ніші ми розглянемо гітари від 50 до 130 $. Нова гітара до 50 $ навряд чи вас потішить. Тут вибір ще ширший і є чим подумати. В основному всі виробники в низькому ціновому сегменті не дуже намагаються виділитися і всі гітари суцільні близнюки. Але знайти серед них недорогу, але хорошу гітару, здатну прослужити вам довгі роки, можливо. Цікаві автомобілі починаються від V8, цікаві гітари від 100 $. І тут напрочуд можна знайти гітари з верхньою декою з масиву! Такі гітари готова запропонувати компанія Cort.

Але й такі бренди як: Fender, Martinez, Epiphone, Ibanez та Terris не поступаються і виборюють першість на ринку. Безперечно, гітару потрібно ретельно оглядати перед покупкою, але за якість цих виробників можете не переживати.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар