Профессиональные акустические системы

Потреба у професійній акустичної системі виникає не тільки тоді, коли відкривається новий клуб, кінотеатр, ресторан, концертний майданчик або дискотека. Акустичні системи купуються навчальними закладами, санаторіями, стадіонами, меріями, політичними партіями тощо

Вимоги до якості і потужності звуку при покупці професійних акустичних систем розрізняються областю їх застосування. Тому покупцеві, який не знайомий з тонкощами вибору професійної акустики, потрібно прояснити ситуацію для того, щоб він зробив правильний вибір.

Достовірність характеристик

На сучасному ринку музичного обладнання постійно з'являються пропозиції від новоствореного китайських фірм з досить низькою ціною і непоганими заявленими характеристиками. Звичайно, написати в паспорті акустики можна все що завгодно. Питання тільки у відповідності реальних характеристик акустичної системи заявленим.

Для прикладу можна взяти акустичні системи фірми Sound King. Тут ми бачимо непоганий дизайн, нормальні характеристики по паспорту і буквально викидні ціни. Для того щоб все стало на свої місця, потрібно розділити заявлену потужність на три і критично підійти до частотного діапазону. У цьому випадку ризик спалити акустичну систему Sound King значно знизиться, проте якість і надійність системи буде знаходитися на рівні її вартості.

Звісно,професійні акустичні системи таких відомих компаній, як Mackie або JBL теж збираються в Китаї, але високий рівень контролю технологічних процесів і характеристик виробів суттєво відрізняє брендову акустику від виробів новоспечених китайських виробників.

Професійна акустика для приміщень до 2 000 кв. метрів

Існують два стандартних способу озвучування, які забезпечують найбільш якісний звук в приміщеннях площею до 2 000 квадратних метрів.

1. Найпоширеніший і простий спосіб це установка широкосмугових акустичних систем з потужністю від 200 Вт до 1 кВт.

2. Для тих приміщень, у яких критичний обсяг установки акустики, але потрібно отримати глибокі баси (клуби, кінотеатри, дискотеки), побудова системи звучання виробляється за схемою сабвуфер плюс малогабаритні колонки. Колонки відтворюватимуть середні і високі частоти, а сабвуфер - низькі.

Переваги широкосмугових професійних акустичних системв тому, що вони не вимагають досить копіткої настройки, а також окремого підсилювача низьких частот. Однак, для отримання хорошої віддачі від широкосмугової системи в приміщеннях більше 500 кв. метрів буде потрібно дві звукові колонки по 1 кВт з двома динаміками по 15-18 дюймів, або набір з 4-6 колонок з одним 15 дюймовим динаміком або двома 12 дюймовими.

Потрібно зауважити, що все вищесказане відноситься до професійних акустичних систем клубів, дискотек і кінотеатрів. Якщо необхідно підсилити мова оратора в залі або включити фонову музику, буде цілком достатньо двох систем по 200 Вт на 1 000 кв. метрів.

Двосмугова і трьохсмугова акустика

Широкосмугові акустичні системи поділяються в свою чергу на двохсмугові і трьохсмугові.

Двосмугова акустика або двома смугами має твіттер (високочастотний динамік), який відтворює частоти вище 7 кГц і широкосмуговий динамік, який відтворює середні і низькі частоти.

Триполосна акустика складається з трьох динаміків, розрахованих на свій діапазон частот:
  1. високочастотного динаміка
  2. середньочастотного
  3. низькочастотного
Трьохполосна акустична система програє двосмугової в чутливості (за рахунок застосування більш складних фільтрів), але має рівномірну амплітудно-частотну характеристику. Таким чином, трёхполоска звучить більш рівно.

Рекомендації по вибору акустики

Для озвучування відкритого простору краще підходять двохсмугові акустичні системи. Чим більше площа озвучування, тим більша кількість колонок потрібно поставити в ряд для формування плоскої звукової хвилі.

Якщо необхідно підсилити мова в закритому приміщенні або отримати рівномірне і м'яке звучання - встановлюйте трьохсмугові системи. Хоча двохсмугові системи легше трьохполосних, вони мають більш різким звучанням.

Сабвуферна звукова система значно економить обсяг, який потрібно для установки акустики, проте вона є дуже енергоємною. Для відтворення частот вище 200 Гц потрібно підсилювач і широкосмугові колонки в 3-4 рази меншої потужності, ніж для частот нижче 100 Гц, які відтворює сабвуфер.

Сабвуфери застосовуються в кінотеатрах, великих танцклуб з дискотекою і dj - party. Якщо купити професійну акустичну систему з сабвуфером для невеликого клубу або літнього кафе, які розташовані біля житлових будинків, то її використання після 22 годин буде досить важко.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар