Ремонт динамика своими руками

Ремонт динаміка своїми руками – виправляємо самі.

Напевно, будь-яка людина, яка пов'язана з професійним звуковим обладнанням рано чи пізно стикалася з такою неприємною проблемою як непрацюючий динамік. У цій статті ми постараємося розібрати найчастіші поломки, причини їх виникнення та можливі шляхи їх усунення.

Отже, якщо у Вас перестав працювати динамік, не варто засмучуватися і відразу бігти купувати новий або нести його на ремонт. Для початку варто розібратися самому, що вийшло з ладу, адже іноді причина поломки несуттєва і її досить просто можна вирішити самотужки.

Для початку давайте розберемо конструкцію. На сьогоднішній день всі динаміки мають приблизно однакову будову. У цій статті ми не будемо описувати кожен елемент тому що на це може піти ще 10 статей, але назву основних частин необхідно знати, що б розуміти про що йтиметься далі.

  1. Необхідно перевірити механічну частину динаміка, а саме роботу дифузора. Спробуйте акуратно взятися за краї дифузора і повільно рухати його вгору вниз, при цьому лінія між вашими пальцями повинна пройти через центр динаміка, щоб унеможливити перекіс. Якщо дифузор спокійно рухається - це вже добре, якщо заклинений, тоді без розбирання не обійтися (але це те ж таки не страшно)
  2. Перевіряємо тестером опір на клемах вашого динаміка, він повинен бути трохи меншим від номінального вказаного в паспорті. Якщо тестер мовчить і дифузор рухається, проблема може бути тільки в котушці, але не поспішаємо відразу розкривати дин. Пройдіться щупами тестера за гнучкими висновками і заміряйте опір там, де вони заходять в дифузор. Якщо опір є, шукаємо урвища і паяємо. Якщо тестер мовчить, переходимо до наступного пункту.
  3. Настав час заглянути всередину динаміка. Вам потрібно зняти пилезахисний ковпачок . Є 3 способи зробити це:
    • Хімічний метод – обробити краї ковпачка розчинником, він розм'якшить клейовий склад, що дозволить зняти ковпачок. Для цього нам знадобиться медичний шприц та рідина для зняття лаку (краще підходить без ацетону, на основі етилацетату). Набираємо рідину в шприц і не поспішаючи по колу обробляємо краї ковпачка. Рідина поступово вбереться у шов і розм'якшить клейовий склад. Беремо інструмент з вузьким краєм (Скальпель, або годинникова викрутка) і пробуємо трохи підняти ковпачок. Цей метод має кілька мінусів. Перше – це запах. А друге: Як правило 90 відсотків дифузорів паперові та розм'якшуючи клейовий склад, розчинник так само розм'якшує папір, тому знімаючи ковпачок, з ним знімається верхній шар паперу.
    • Термічний спосіб - Зняти пилезахисний ковпачок можна за допомогою паяльника або фена. Тонким жалом паяльника ви підриваєте край ковпачка і акуратно плавите клей, рухаючись по колу. Феном нагріваємо ковпачок та дифузор і акуратно знімаємо по колу. Недоліки такого методу: Складний температурний контроль (для початку потрібно потренуватися на неліквідних динаміках), Цей метод не застосовується до дифузорів з інших матеріалів (п.в.
    • Механічний метод – Один із найпростіших і на наш погляд найправильніших. Ковпачок зрізається гостро заточеним скальпелем по колу під основу. Це найшвидший метод, ви не пошкодите сам дифузор, хіба що через неакуратність порізавши його.
  4. Знявши захисний ковпачок Ви побачите край котушки і залиті проводи, що підводять. Іноді проблема непрацюючого динаміка криється саме в обриві обмотувального дроту котушки. Акуратно дістаньтеся до тонких обмотувальних проводів. Найкраще це зробити за допомогою паяльника, розплавивши верхній захисний шар клейового складу. Діставшись місця біля основи котушки, заміряємо опір. Якщо опір є, пропаюємо дроти, якщо ні, то тут без подальшого розбирання не обійтися. Розбирання динаміка – це досить трудомісткий процес. І знову ж таки є різні способи, які ми розглянемо в наступній статті.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар