Ремонт динамика своими руками часть 2

типові проблеми

Основа динаміка - магнітна система зі зворотного боку пристрою. Вона складається з магніту, для виготовлення якого беруть пресовану кераміку і ферити. Також елементами є фланці і керн. Всі ці деталі утворюють єдину систему.

Між керном і фланцем є невеликий зазор, в якому утворюється електромагнітне поле. У зазорі встановлена ​​индуктивная котушка - каркас у формі циліндра, на який намотаний тонкий провід з міді або алюмінію. Вона з'єднана з дифузором, який проштовхує повітря, утворює акустичні хвилі і, як наслідок, звук.

З якими поломками стикаються власники динаміків найчастіше? При появі хрипів, скрипів, просідань звуку і раптових відключень рекомендується перевірити магніт і котушку.

заклинив магніт

Одна з найпоширеніших проблем - заклинювання електромагніту. При розборі бачимо, що сталевий керн зміщений щодо центру, і котушка виявилася затиснута. Зрушити керн до центру не вийде, він буде приклеюватися до верхнього фланця. У цьому випадку буде потрібно розібрати магнітну систему, а точніше витягти керн і приклеїти його заново.

Котушку при такому заклинювання доведеться замінити, т.к з великою ймовірністю вона буде деформована, і подальше використання її буде неможливо.

спосіб розбирання

Беремо ніж і молоток. Забиваємо лезо в зазор і акуратно просуваючись по колу поступово відокремлюємо нижній фланець. 

За допомогою канцелярського ножа очищаємо магніт і фланець від залишків клейового складу, дрібне сміття прибираємо за допомогою клеещей боку скотча.

Поверхні магніту і нижнього фланця знежирюємо і наносимо густо замішану епоксидну смолу.

За допомогою клинів виставляємо однаковий зазор між верхнім фланцем і керном

даємо висохнути

 

 

Перш ніж розбирати обладнання, подумайте кілька разів. Неправильні маніпуляції можуть привести до зниження чутливості головки після повторної склейки.

згоріла котушка

Якщо пропав звук, перевіряємо цілісність котушки динаміка. Щоб перевірити її стан, досить зняти дифузор і шайбу. Потемніння емалі говорить про те, що котушка згоріла. В цьому випадку перемотувати котушку і вставляємо її назад в динамік.

Найскладніше - перемотування. Після зняття резонатора потрібно змотати обгорілу обмотку. Необов'язково вважати витки, досить заміряти довжину і переріз проводу після зняття, щоб підібрати відрізок потрібного розміру. Дуже часто мідна проволка згорає, тоді проводимо розрахунок діаметра і довжини виходячи з номінального опору динаміка.

Для намотування потрібно оправлення потрібного діаметру, на яку надівається втулка. Це захистить паперовий каркас від деформації. Намотувати бобіну слід щільно, фіксуючи клеєм. При намотуванні необхідно стежити за натягом дроту. Витки другого шару укладаються між проводами першого. Кожен шар просочуємо клейовим складом. Можна використовувати БФ2. Після висихання обладнання можна збирати.

Головне під час намотування - не допускати перегинів. Будь-які заломи збільшують розміри обмотки. Якщо перегини все ж утворилися, усуваємо їх, простягнувши проблемну ділянку через ніготь великого пальця.

розбирання динаміка

Найскладніше при ремонті динаміка своїми силами - розібрати систему. Велика частина динамічних головок не призначена для розбору, вони не підлягають ремонту, а вимагають заміни. Але є варіанти вдало розібрати пристрій, відремонтувати, а потім зібрати, не втративши якісні характеристики.

Головне завдання - розм'якшити клей, а потім акуратно відокремити деталі один від одного, не пошкодивши їх.

Послідовність дій:

  1. отпаиваем провідники від панелі на корпусі;

  2. знімаємо пилозахисний ковпак: прибрати клейкий склад можна ацетоном, а підчепити ковпачок можна ножем;

  3. відокремлюємо верхній підвіс за допомогою розчинника;

  4. знімаємо центруючу шайбу: тут потрібно розчинник і плоска викрутка;

  5. витягаємо дифузор.

Коли динамік повністю розібраний, можна шукати і виправляти дефект.

Способи установки нової котушки

При установці котушки необхідно бути гранично акуратним, щоб не пошкодити вузли. Головне, поставити і закріпити котушку в зазорі без перекосів. Для цього змащуємо посадочні поверхні клеєм і опускаємо підвіс в раму. Для центрування використовуємо шаблон.

Після притискаємо біля гофров і шайби, щоб клей схопився, виймаємо шаблон і запускаємо подачу струму, щоб дифузор рухався по максимальній амплітуді. Відкоригуємо положення, уникаючи тертя. Ми залишаємо висихати. Якщо котушка треться об стінки корпусу, трохи відпускаємо гвинти, які тримають шайбу. Проводимо центрування смужками з картону.

Розібрати динамік нескладно, якщо знати ази і конструктивні особливості. При розборі необхідно діяти обережно, щоб не зламати тендітні елементи. Якщо досвіду і знань недостатньо, можете звернутися до нас за порадою, адже дуже багато підводних каменів чекає вас в цій нелегкій справі.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар