Трансляційні системи оповіщення та озвучування

Трансляційні системи оповіщення та озвучування

Що таке трансляційне озвучування, для чого воно призначене, і в чому відмінність традиційного домашнього або сценічного підсилювального обладнання з трансляційним.

Трансляційне акустичні системи , призначені для передачі аудіосигналу, а також аварійних сигналів на великі дистанції. Ключовим критерієм для трансляційного обладнання стало саме відстань. Саме відстань тягне за собою свої правила в принципах створення звукопідсилювачів, які застосовуються на великих територіях.


Принцип роботи

Якщо лінія зв'язку має велику довжину, то в провідниках лінії відбуваються великі втрати. Вивчивши всі особливості інженери прийшли до геніального і практичному методу передачі аудіосигналу: та ж сама потужність передається при зменшенні складової струму в лініях збільшивши напругу, тому що як раз таки ток в основному і впливає на втрати в провідниках, далі потрібно на кожен динамік встановити понижуючий трансформатор. Це потрібно для того щоб, перетворити напругу в початковий рівень.

Насправді, даний метод не є сенсацією вже давно. Його використовує давним-давно в лініях електропередач великої довжини. Але для музики так званий «високовольтний» стандарт трансляції аудіопотоків в лініях динаміків можна вважати революційним. Якщо бути більш точним, «100-вольт» озвучування, є загальним визначенням трансляційних систем (ТС).


Різниця між низькоомними і трансляційними системами

Метод підключення динаміків до ТЗ відрізняється від підключення до низькоомним системам, які використовуються на сценах або в будинку. Важливо відзначити, що в порівнянні з низькоомними підключеннями, коли все динаміки мають однаковий опір і потужність з окремим каналом підсилювача, комплекси динаміків в ТС підключаються трохи інакше, а саме до одного каналу підсилювача. В результаті застосування даного принципу виходить електричний ланцюг з паралельним з'єднанням.


У чому ж основна особливість трансляційних систем?

У ТЗ підсилювач не що інше, як джерело напруги. Динаміки між тим, отримують номінальну потужність з лінії. Варто відзначити, що не має значення, скільки динаміків буде підключатися до лінії.

Виходить, що до «240-ватяні» підсилювача можна абсолютно безпечно і без проблем підключити «6-ватний" гучномовець не боячись поломки динаміка, коли видається максимальна видається потужність підсилювача. Але все ж, основним акцентом при виборі підсилювача залишається якраз потужність. Вона повинна бути більше або дорівнює загальній потужності гучномовців, інакше в іншому випадку ви ризикуєте вивести підсилювач з ладу.


Так де ж використовують трансляційне озвучування і сповіщення?

Ще раз повторимося, даний вид озвучення популярний у використанні на великих територіях, де лінії динаміків понад по довжині 20-30 метрів. В основному це жд або автовокзали, а також багатолюдні закладу. Місця,
де застосовують трансляційні системи - багатофункціональні.
З їх допомогою транслюється музичні треки, різного роду реклама, голосові оголошення. При виникненні екстремальних ситуацій, що загрожують життю людей, дані системи сповіщають сигнал тривоги.


Трансляційні підсилювачі - види і відмінності

Зазвичай трансляційні підсилювачі поєднуються з мікшерами. У підсумку виходять так звані мікшируюч підсилювачі. До таких систем можна підключити відразу декілька джерел аудіо з відмінним рівнем сигналу, а саме: мікрофони, CD / MP3-програвачі, тюнера і т.д.

Звуковий сигнал відтворений усіма підключеними динаміками виходить для слухача змішаним і в потрібних пропорціях. Припустимо, можна проводити захід, включивши так звану фонову музику, можна навіть проводити трансляцію звуку одночасно з декількох мікрофонів.

Є також і трансляційні підсилювачі з зонуванням. Підключення груп динаміків в таких видах пристроїв виконується окремо. Якщо бути точніше, по зонам, в яких рівень гучності регулюється блоками регуляторів потужності. У спрощеного типу такого підсилювача немає регуляторного блоку. Замість цього він замінений селектором зон. Їм включають або вимикають подачу аудіосигналу в певну зону.

Крім мікшується підсилювачів, бувають ще бустерні. Мікшируюч ланки в них не передбачені і підключати їх прийнято до мікшуючий підсилювач, а також до інших джерел лінійного рівня.

Існують ще багатоканальні трансляційні підсилювачі. Вони являють собою сукупність різних підсилювачів регулюючими окремо.

Мікшируючі підсилювачі з інтегрованими джерелами звуку включають в себе цілий ряд звукових джерел, які дозволяють робити відтворення з різних видів носіїв. Ці підсилювачі з інтегрованими джерелами звуку використовують в невеликих приміщеннях. Потужність таких пристроїв зазвичай не вище 500 Вт, але не дивлячись на це, виходить 3 прилад одночасно: мікшер, підсилювач та комбінований джерело.

Поділися з друзями

Поки що немає коментарів, Ви можете бути першим.

Додати коментар